Mursi 'keluar' dari tahanan

mej yang diambil dari stesen televisyen Mesir merakamkan Mursi (tengah) tiba di mahkamah di Kaherah, semalam untuk dibicarakan atas dakwaan mencetuskan keganasan dan membunuh penunjuk perasaan. Ini merupakan kemunculan pertamanya dalam tempoh empat bulan sejak ditahan di lokasi rahsia, selepas beliau digulingkan tentera pada 3 Julai lalu. - AFP
KAHERAH 4 Nov. - Selepas kira-kira empat bulan ditahan di lokasi rahsia, bekas Presiden Mesir, Mohamed Mursi, hari ini dibawa ke sebuah akademi polis di sini untuk dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kaherah atas dakwaan mencetuskan keganasan dan pembunuhan.


Ia merupakan kemunculan pertama Mursi di khalayak umum sejak beliau digulingkan dalam satu rampasan kuasa oleh tentera pada 3 Julai lalu.
Jika didapati bersalah, Mursi yang merupakan Presiden Mesir pertama dipilih oleh rakyat, mungkin berdepan hukuman mati.

Menurut agensi berita MENA, Mursi dibawa ke akademi polis tersebut dengan helikopter.
Mursi didakwa bersama-sama 14 anggota kanan pergerakan Ikhwanul Muslimin yang dibawa dari penjara di selatan Kaherah dengan kereta berperisai polis.

Mereka menghadapi tuduhan mencetuskan keganasan berhubung kematian berpuluh-puluh orang dalam pertempuran di luar Istana Presiden pada Disember lalu selepas Mursi cuba meluaskan kuasa pentadbirannya.

Perbicaraan tersebut meningkatkan kebimbangan keadaan ketidakstabilan di negara ini akan bertambah buruk.
Sementara itu, Ikhwanul Muslimin berkata, pihaknya tidak akan menghiraukan tindakan tegas pasukan keselamatan dan akan meneruskan tunjuk perasaan untuk memberi tekanan kepada tentera supaya mengembalikan kuasa pentadbiran negara kepada Mursi - AGENSI

No comments:

Post a Comment